Om bloggen & boken

Vi – designjournalisterna Ingrid Sommar och Susanne Helgeson – har skrivit boken Köp dig fri! Om design, överlevnad och konsumtion, publicerad i februari 2012. Bloggen följer upp bokens teman. Kort presentation:

Saker är viktiga, spelar en roll för allas våra liv. För rättvisan i världen och för möjligheterna att leva långsiktigt i den. Vi ska inte – och kan inte – sluta med att tillverka och köpa saker. Däremot är det hög tid att börja bry oss om skillnaden mellan bra och dåliga saker. Mellan saker vars tillkomst och karaktär vi kan stå för och saker som bara är skräp.

De gamla, en gång förträffliga stridsropen om ”skönhet för alla” och ”slit och släng” har förvandlats till usla deviser om ”sjukt billigt” och ”köp och släng”. Nya fungerande föreställningar behövs om vad god konsumtion och bra design kan tänkas vara i dagens globala värld. De behövs NU.

Det handlar då inte främst om att shoppa ”mindre”, om att allt ska följa ett visst stilmässiga ideal eller om att all tillverkning måste ske i Sverige, hävdas i den här boken. Utan om etik, transparens och debatt. Om att vi återigen måste börja efterfråga och värdera kvalitet. Med ”Köp dig fri!” menas förstås inte heller att slippa undan från ansvar, utan raka motsatsen. Att vara beredd att betala det fulla priset för etiskt juste konsumtion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s