Tänk om trendarna hängde med forskarna …

Är designvärlden lite lost när det gäller samhällsfrågor? Hänvisade till prognoser av ytliga trendmakare istället för förankrade i brett samhällsengagemang och debatt? Frågan tas upp – och besvaras i princip med ett rungande ja – av denna bloggs Susanne i ett helt annat forum – Tidskriften Rums redaktionsblogg, där rubriken är: Vem ska jag tro på, när trendarnas åsikter går isär. För det gör de ju. De hon intervjuar, också från designvärlden, uttrycker genomgående oro för att ytlig trendfixering får styra för mycket i dagens samälle. Där hållbarhet sägs vara ett mål, men det mesta drar på i motsatt riktning.

– Tänk om trendarna hängde med forskarna – då skulle både trovärdighet och långsiktighet öka, säger designprofessorn Mathilda Tham, forskare vid Goldsmiths University i London och adjungerad professor i mode och hållbarhet på Beckmans Designhögskola, i blogginlägget.

Och forskaren John Magnus Roos vid Veryday i Stockholm och Centrum för Konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet sammanfattar frågan i ett upprop till framtidens designer, ingenjörer, marknadsförare med flera:

– Istället för att leverera illusioner – se till att konsumenterna verkligen får uppleva det ökade välbefinnandet de så hett eftertraktar. Först då får vi mindre ängsliga konsumenter och ett mer hållbart samhälle.

Det här inlägget postades i Från styling till sustainism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s