En snart väl beprövad stol!

well-proven-chair-1Vad är nu detta? En ny och ruffare variant av danskarna Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzens stol Imprint för Lammhults? Den där som kom till i innovativa materialet Cellupress, framställt av träspill efter den förödande stormen Gudrun, 2005.

Ja det kan man säga. För de unga Londonbaserade designerna Jamie Shaw och Marjan van Aubel har också tagit fasta på överblivet, till synes oanvändbart trä. På det deprimerande faktum att 50-80 procent av träet i möbelproduktionen faktiskt normalt sett går till spillo … Hyvlas bort, blir till kasserat spån. Utifrån den insikten har deras Well Proven Chair utvecklats. Ambitionerna när det gäller materialet är direkt vetenskapliga och har också bidragit till stolens yttre form. Den grova, råa sitsen präglas av skummaterialets struktur medan benen är enkla och strama.

Benchmark-Space

Principen bakom materialet är att träspillet ihop med vissa hartser sväller upp till fem gånger sin ursprungliga volym. Från den upptäckten har designerna utvecklat ett både starkt och lättviktigt skummaterial. Well Proven Char ska nu underkastas så kallad Life Cycle Analysis (LCA), skriver Shaw på sin website, ett verktyg för att mäta och jämföra miljöeffekterna hos olika fysiska produkter.

well-proven-chair-2

6. Imprint_White3

Danskarnas Imprint-stol (till höger) är onekligen mer slipat elegant. Men till de intressanta skillnaderna hör att Londondesignerna Shaw och van Aubel själva initierat projektet Well Proven Chair. Såväl material som idé stammar från deras egen agenda som designers. Något som är typiskt för utvecklingen idag, vill vi påstå, där inte minst de yngre designerna strävar efter en starkare, mer aktivistisk och idébaserad roll. För det slutliga genomförandet har Shaw och van Aubel samarbetat med American Hardwood Export Council och brittiska tillverkaren Benchmark Furniture. I Köp dig fri! skriver vi om produkter skapade av avfall i kapitel 4, sid 67-84.

Annonser
Det här inlägget postades i Återvunnet/Recycled, Från styling till sustainism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s