Bortom glittret

Foto.Andreas-Larsson.8664-1024x682Under förra veckans stora designbranschfest med möbelmässan som nav stod som alltid guldkorn att finna. I möbler, accessoarer, utställningar, föredrag och diskussioner. Vad som gladde och överraskade mig mest hade en tydlig gemensam nämnare – ett starkt socialt engagemang.

Som till exempel Svensk Forms projekt Deadline som med stöd från PostkodLotteriet drivs med ambitionen att bredda rekryteringen till designhögskolorna runtom i landet. Att stimulera vital mångfald när det gäller såväl studenternas bakgrund som uttryckssätt gagnar definitivt både design- och samhällsutvecklingen i stort.

Ett annat exempel kommer från den nionde upplagan av utmärkelsen Ung Svensk Form. Där presenterade An Ni Le en fotdriven skalmaskin för kassavarot. Jo, jag sa en fotdriven skalmaskin för kassavarot, detta världens viktigaste baslivsmedel. Ett fantastiskt BOP-projekt (Base of the Pyramid, de av jordens befolkning med de lägsta inkomsterna) som i en och samma miljövänliga produkt förenar fattigdomsbekämpning, landsbygds-utveckling, förbättrade arbetsvillkor och minskat råvaruspill. Kort sagt en produkt som vittnar om att designern ifråga insett yrkets fulla potential. Hatten av!

(Foto Andreas Larsson)

Annonser
Det här inlägget postades i En bra sak/A good thing, Från styling till sustainism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s