Använd och vinn!

billiga-klader När den normala tankeverksamheten sakta börjar återvända efter välbehövlig vila ställer man sig naturligtvis frågan hur Sverige skulle kunna gå i täten för återanvändning och återvinning av kläder och textil. Svaret fås i rapporten ”Nätverk, trådar och spindlar – Samverkan för ökad återanvändning och återvinning av kläder och textil”, skriven av forskarna Karin M. Ekström och Nicklas Salomonson vid Högskolan i Borås. De har under två års tid diskuterat frågan i ett nätverk med representanter från bland annat välgörenhetsorganisationer, klädhandeln, återvinningsföretag, myndigheter, konsument- och miljöorganisationer. En samverkan som är nödvändig för att lösa de komplexa miljöproblem som vår överkonsumtion av textil leder till.

Rapporten är del av ett större forskningsprojekt som sponsras av Handelns utredningsinstitut och Formas med syfte att utveckla kunskap och lösningar för hur det textila klädavfallet ska minska. Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller återvinning av andra material och de båda forskarna är övertygade om att ett fungerande system även skulle kunna utvecklas för just återanvändning och återvinning av kläder. Det är jag också efter att ha läst rapporten här.

Det här inlägget postades i Återvunnet/Recycled, Konsumentmakt/ Consumer power och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s