Från Bono till Kashmir

kashmir-photo1P1:s förträffliga ”Stil” handlade förra veckan om det mjuka och moderiktiga materialet kashmir – också en potentiell miljökatastrof. Kashmir är egentligen ett ”långsamt” material. Vanligen tar en kashmirget fyra år på sig för att leverera ullen till en tröja. Men i stor skala används nu destruktiva grepp som att korsa kashmirgeten med andra arter, allt för att snabbare och billigare hetsa fram den åtråvärda ullen.

I programmet fördes en ovanligt bra diskussion om skillnaden mellan välgörenhet och verkligt effektiva metoder för hållbarhet i modebranschen. Andreas Follér från Sustainable Fashion Academy betonade (cirka 42 minuter in i programmet) att dessa två är väsensskilda. Istället för att skänka pengar till välgörande ändamål bör företagen inrätta tjänster internt, som bevakar hela kedjan av leverantörer och de förhållanden som råder där, liksom vilka material som används. Att de inte – som den snabba, billiga kashmirullen – skadar och tär på resurserna. Detta är den verkliga utmaningen, menade Follér.

I programmet hördes också Ali Hewsons röst. Tillsammans med sin man Bono och Dieselgrundaren Renzo Rosso har hon nyligen i en aktion lyft fram den afrikanska kontinentens kapacitet för att producera och designa mode för en hållbar utveckling. Men det kräver transparens, betonade även Ali Hewson. Att shoppa handlar för konsumenterna om både värde och mening. Som kund ska man inte behöva vara orolig för att varorna man köper utgör ett hot mot hållbarhet och miljö. Lyssna!

Bilden: Dalgång i Kashmir.

Annonser
Det här inlägget postades i Från styling till sustainism, Globalt-lokalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s