Äntligen …

adhocker… börjar designdebatten hetta till. Bli komplexare, röra sig här och nu.

Daniel Björk – även Editorial Director på Bon – skriver i dagens SvD om hur konsumtionsdebatten tappat det digitala perspektivt. Utgångspunkt för artikeln är Chris Andersons senaste bok ”Makers”. När 3D-skrivare och Open Source-koder blir tillgängliga för alla kan vi också själva tillverka våra kläder och saker. Kommer vi då inte per automatik att få fler saker, istället för färre, frågar Björk. Och är inte detta isåfall helt ok?

Jag tror han tänker fel. Att vi gör mer själva betyder också att vi lägger mer tid, blir mer engagerade och kunniga. Skaffar oss en relation till sakerna ifråga. Säkert behåller vi dem då också längre än om vi bara impulsköpt ett helt hopplöst reafynd i någon galleria.

Men grundtanken är bara att instämma i. Nästa industriella revolution, som Chris Anderson och Daniel Björk talar om, är ju i princip redan här. Temat var också dominant på Istanbuls senaste designbiennal i oktober. Exempelvis handlade en utställning av Domus-redaktören Joseph Grima om begreppet adhocracy, det vill säga hur beslutsfattande och agerande nu blir allt mer ad hoc, utspritt och informellt, som författaren Alvin Toffler siade om redan på 1970-talet. Ett Open Source- manifest för arkitektur presenterades också.

I ”Köp dig fri” skriver vi om Chris Anderson och den tredje industriella revolutionen på sid 140-150. I samma kapitel ger svenska modeforskaren Otto von Busch – numera professor vid Parsons New School of Design i New York – ett diametralt annorlunda framtidsscenario än Daniel Björk. Bilden ovan kommer från tyska designern Annika Fryes projekt Adhocker, där hon undersöker olika strategier för att tillverka och bruka en stol.

Annonser
Det här inlägget postades i Från styling till sustainism, Massproducerat-unikt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s