Inte bara böcker,

musik och film kommer att kunna lånas på framtidens bibliotek menar mannen på bilden. Han heter Jonas Söderholm, är doktorand vid Högskolan i Borås och vill genom sin forskning om lånandets mekanismer undersöka kopplingen till konsumtion och hållbarhet.

– Jag ser att det finns stor potential för bibliotek att i framtiden låna ut annat än böcker, skivor och filmer, och detta är särskilt intressant ur ett konsumtionsperspektiv. Vad ett bibliotek erbjuder i sitt bestånd påverkar det lokala samhällets konsumtion. Jag menar inte att allt ska lånas ut utan att man får se till behoven i just det samhälle där biblioteket verkar, menar Jonas Söderholm som besökt Berkeley på USA:s västkust där han studerat det lokala verktygsbibliotek som funnits där i 30 år. Det är finansierat av staden och alla dess invånare kan låna olika slags verktyg till hus- och trädgårdsarbete.

– Det finns flera sådana här bibliotek i USA men inget liknande i Sverige. Anledningen till att jag intresserat mig särskilt för verktygsbiblioteket i Berkeley är att det är en del av folkbiblioteket och dessutom väldigt välbesökt och uppskattat. Det är ett initiativ som bottnar i specifika behov i det lokala samhället som biblioteket därmed stöttar.

Med Söderholms tankar skulle biblioteken och den lokala gemenskap de skapar kunna spela en mycket viktig roll i uppbyggnaden av ett mer hållbart samhälle. Något jag hoppas att såväl stadsdelsnämnder som kommunalpolitiker inser.

 

Det här inlägget postades i Globalt-lokalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s