Konsumtionsjakten stressar planeten

Nya mätningar av WWF visar än en gång vad vi alla i och för sig redan vet men inte verkar bry oss speciellt mycket om: att trenden med stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser. Värst drabbas de fattiga länderna i tropikerna och Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Danmark, USA, Belgien, Australien, Kanada, Nederländerna och Irland toppar värstinglistan över länder med störst ekologiskt fotavtryck – Sverige ligger på 13:e plats. Så här säger Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare:

– Vi lever som om vi hade en extra planet och konsumerar 50 procent mer ekologiska tjänster och resurser än vad jorden kan producera. Om vi inte ändrar kurs kommer inte ens två planeter att räcka 2030. Vi måste komma bort från fossilberoendet och rika länder behöver minska sin köttkonsumtion. Det krävs beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet!

I väntan på dessa ställer vi naturligtvis bilen, äter mindre kött och satsar på hållbar kvalitet i allt vi köper, eller hur! Läs gärna hela WWF:s Living Planet Report som ges ut för nionde gången och är ett samarbete med Zoological Society of London och nätverket Global Footprint Network. Eller om du föredrar en sammanfattning. 

Annonser
Det här inlägget postades i Från styling till sustainism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s