Vi konsumerar. De producerar – och tar emot utsläppen.

”Om Sverige vill fortsätta behålla trovärdighet i globala sammanhang, så måste vi föra in ett konsumtionsperspektiv i den globala miljödebatten”, skrev Anna Hult, doktorand vid Institutionen för Samhällsplanering och Miljö, KTH, på SvD Brännpunkt i söndags. ”Vi måste sluta reproducera myten att Sverige lyckats förena ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp av växthusgaser”.

Istället ökar utsläppen från svensk konsumtion. Men de sker inte i Sverige, utan i länderna där sakerna vi köper har producerats. Naturvårdsverket redovisade nyligen att 60% av utsläppen från svensk konsumtion nu sker i andra länder. Där människor alltså inte bara producerar ”våra” saker under ofta usla förhållanden – utan också tar emot ”vår” skit. Tala om cynism. Pic: Andreas Gursky, just nu på Louisiana i Humlebæk.

Annonser
Det här inlägget postades i Globalt-lokalt, Konsumentmakt/ Consumer power och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi konsumerar. De producerar – och tar emot utsläppen.

 1. Songul Can skriver:

  Det största problemet är att konsumentén i Sverige och Europa har dubbelmoral…Dom vill inte betala för en produkt men produktionen av produkten skall ske enligt Europeiska standards..
  Hur är detta möjligt??
  Det är en billighetshysteri hos dom stora klädkedjorna i Europa och om dom inte har billiga priser då köper inte konsument produkten…VAr är konsumentens ansvar?

  • Ingrid skriver:

   Exactly! Men sammanhanget – just så som du beskriver det – är också dåligt belyst i debatten. Media generellt borde bry sig mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s