Trendintresserad

men trött på alla konsumtionshetsande trendrapporter? Här något redigt att luta dig mot under ett bra tag framöver – hållbarhetsanalytiker Niclas Ihréns tips om trender som han menar ”rör sig lite längre ner under radarn”; spännande förändringar och tidiga signaler på att större förändringar kommer. Framför allt till utvecklingshjälp om du är intresserad av nya, mer hållbara affärsmodeller.

Kollaborativ konsumtion och Peer-2-peer Economy är exempel på modeller som bygger på att samarbeta över internet, för att bättre utnyttja fysiska resurser. Ebay och Blocket visst, men också snabbt växande couchsurfing,org, airbnb.com och flexidrive.se. 

Cirkulär ekonomi med slutna kretslopp som minimerar resursförbrukningen – på samma sätt som sker i naturen. Cradle to Cradle är ett bra exempel liksom den holländska matt-tillverkaren Desso som nu hyr ut sina mattor och sedan recirkulerar dem när de blir utslitna.

Upycling har vi berättat om tidigare här på Köp dig fri-bloggen – en återanvändning av produkten på ett sätt som ger den återskapade ett högre värde än den ursprungliga. Just som designföretaget Creatables och leksaksbiblioteket Retoy.

Hela listan på Ihréns trender finns här och den mycket kapabla vedkorgen i överbliven filt kommer från Creatables i Hisings Backa.

Annonser
Det här inlägget postades i Från styling till sustainism och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s