Bland smycken och utsläppsberäkningar…

Extra glatt överraskad blev jag, Susanne, av Smide och Forms alltid fina skyltning. Speciellt av prima guldsmed assoluta Hedvig Westermarks meddelande till förbipasserande: ”Ny, viktig, rolig. Köp den, läs den.”

Lika roligt var att läsa om den, alltså boken vår, i Sydsvenskan där ekonomen och humanekologen Kenneth Hermele nyligen recenserat. Han gillade men efterlyste handfasta tips av typen ”en köttfri dag i veckan”, vilket han får om han läser Johan Tells läsvärda ”100 sätt att rädda världen”. Den var ju redan skriven, så därför valde vi att låta Köp dig fri!-läsarna själva få utarbeta egna kreativa sätt att bidra till en schysstare värld, utifrån informationen vi ger.

Kenneth Hermele skrev för övrigt en otroligt bra artikel innan jul med rubriken ”Så får vi med Kina på klimattåget”, också den i Sydsvenskan. Här en liten teaser:

“En övergång till att räkna utsläpp efter konsumtion skulle i ett slag förändra ansvaret för världens utsläpp: med produktionen som bas är Kina världens störste miljöbov, följt av USA; med konsumtionen som grund är det tvärtom. Även för Sverige blir det stor skillnad med detta mer rättvisa perspektiv: om vi räknar produktion ser det ut som om våra utsläpp minskar, men om vi räknar in de importerade växthusgaserna i vårt ansvar, har våra utsläpp tvärtom ökat med 20 procent 1993–2005.

Jag tror inte att de fortsatta klimatförhandlingarna om hur det avtal som ska börja gälla 2020 kommer att kunna komma vidare mot de absoluta minskningar som behövs om de inte tacklar utsläppen rättvist. Ett första steg vore att den rika världen erbjöd sig att räkna konsumtion och inte produktion, det skulle minska Kinas utsläpp med över 20 procent.”

Tänkvärt, eller hur!

Annonser
Det här inlägget postades i En bra sak/A good thing, Mediaklipp/ Media clippings och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s