Konsumenträttigheter, ja tack!

Här på Köp dig fri-bloggen firar vi idag, med blommor och med blad, den Internationella Konsumentdagen. Just den 15 mars 1962 lade president John F Kennedy grunden till de internationella konsumenträttigheterna i sitt tal till kongressen. Tack för det! Firar gör även Sveriges Konsumenter som nu fyller 20 verksamhetsår. Så här säger Jan Bergtoft, organisationens generalsekreterare:

– Konsumenterna förväntas fatta medvetna val men möts av en djungel av information som ofta är svårbegriplig, svamlig, partisk och ibland vilseledande. Tiden och kunskaperna räcker ofta inte till och alla vill inte ägna timmar att sätta sig in i alla val. Det ska inte vara ett heltidsjobb att vara konsument. Det ska vara enkelt att göra val, konsumenterna ska ha en rimlig chans att förstå. Bristen på tid, pengar eller kunskap riskerar att öka klyftorna mellan olika grupper i samhället.

Bergtoft menar också att konsumenträttigheterna borde vara självklara men att de tyvärr inte är särskilt kända, än mindre uppfyllda. Och att politiker och näringsliv nu måste ta dem på betydligt större allvar. Och vi håller med.

Annonser
Det här inlägget postades i Konsumentmakt/ Consumer power och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s