Ingvar – solig eller solkig saga?

Nu spelas Ingvar! En musikalisk möbelsaga för fullt igen på Malmö stadsteaters scen Hipp. En fars om Ikeas uppgång och fiktiva fall, som jag – Ingrid – såg när när den premiärvisades hösten 2010. Den ursprungligen tyska pjäsen har orsakat het debatt, senast i Sydsvenskan, där teaterkritikern Malena Forsare tycker att vi i Sverige idylliserar bilden av Kamprad och hans världskoncern.

Helt klart är att tyskarna – om än entusiastiska storkunder till Ikea  – överlag är tuffare mot den svenska möbeljätten än vi här hemma. Också den journalistiska granskningen är hårdare, vilket Johan Stenebo, tidigare internationell chef inom Ikea, påpekar i Köp dig fri! 

Just nu på resa i Tyskland läser jag exempelvis i dagens Frankfurter Rundschau om internationella protester mot Ikea. 100 Ikea-medarbetare från 20 fackföreningar i 14 länder har samlats i Istanbul för att grunda en samlande, global fackförening för möbelföretagets 130 000 anställda. Högst upp på listan över gemensamma krav står just rätten att bilda och engagera sig i fackföreningar. En självklarhet i Ingvars kära hemland Sverige. Borde det inte vara självklart överallt i världen?

Annonser
Det här inlägget postades i Globalt-lokalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s