På möbelmässan med Köp dig fri! – 2

Som underlag för Köp dig fri! har vi gjort en en enkät med beslutsfattare, designers, forskare och företagsledare som fått svara kort på samma tio frågor som utgör bokens kapitel. Flera av designerna som medverkat i enkäten utmärkte sig också på mässan. Här har vi parat ihop några av deras nyheter med citat från boken.

”Tweed håller en livstid, dålig bomull en säsong.” Jonas Lindvall, arkitekt och formgivare, som svar på frågan ”Spelar det någon roll för hållbarheten vilka material som använts i sakerna jag köper?”.

Jonas Lindvalls pendel w124s för Wästberg, även huslampa hos prisade krogen Gastrologik.

 

”Nyproduktion skapar arbetstillfällen som är viktiga ur vissa aspekter för den hållbara utvecklingen.” Annica Eklund, entreprenör och delägare, golvproducenten Bolon, som svar på frågan ”Spelar det någon roll för hållbarheten om jag köper second hand eller nyproducerat?”

Bolons golv Create, som funkar både på golv, vägg och tak.

 

”Så länge inte second hand-varan i sig är sämre ur ett hållbarhetsperspektiv än den nyproducerade (som t.ex. i fallet bilar) så borde second hand vara mer hållbart.” Form Us With Love, designerna Petrus Palmér, Jonas Pettersson och John Löfgren, som svar på frågan ”Spelar det någon roll för hållbarheten om jag köper second hand eller nyproducerat?”

 

Form Us With Love, Slab Vases för spanska stenföretaget Silestone.

 

”I nio fall av tio är det bättre att köpa en industriellt tillverkad pinnstol än att köpa material från en byggmarknad och göra den själv.” Thomas Bernstrand, arkitekt och designer, som svar på frågan ”Spelar det någon roll för hållbarheten om jag shoppar mindre, gör mera själv?”

Thomas Berstrands betalstol Share för Nola

 

”Ingen poäng med att köpa saker i bra material om de ska bytas ofta.” Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, designers och konstnärer, som svar på frågan ”Spelar det någon roll för hållbarheten vilka material som använts i det jag köper?”

 

Fredrik Färgs och Emma Marga Blanches mässbar Beyond Couture, helt i textil.

Det här inlägget postades i En bra sak/A good thing och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s